Stany Zjednoczone osiągają pułap zadłużenia, ponieważ stronnicze stanowisko podsyca obawy gospodarcze

WASHINGTON, 19 stycznia (Reuters) – W czwartek rząd USA osiągnął pułap 31,4 bln USD zadłużenia, co może doprowadzić do kryzysu finansowego, w obliczu sporu między kontrolowaną przez Republikanów Izbą Reprezentantów a Demokratami prezydenta Joe Bidena w sprawie podniesienia pułapu. Parę miesięcy.

Sekretarz skarbu Janet Yellen powiedziała przywódcom Kongresu, w tym przewodniczącemu Izby Reprezentantów Kevinowi McCarthy’emu, że jej departament zaczął stosować nadzwyczajne środki zarządzania pieniędzmi, które mogą zapobiec niewypłacalności do 5 czerwca.

Republikanie, ze swoją nowo zdobytą większością w Izbie Reprezentantów, zamierzają poczekać na odpowiednie cięcia wydatków ze strony Bidena i kierowanego przez Demokratów Senatu, dopóki nie zakończą się awaryjne manewry Skarbu Państwa.

Liderzy korporacyjni i co najmniej jedna agencja ratingowa ostrzegli, że przedłużający się impas może zdestabilizować rynki i zdestabilizować i tak już chwiejną światową gospodarkę.

Yellen ostrzeżony Czerwcowa data obarczona jest „znaczną niepewnością”, ponieważ płatności i dochody rządowe to miesiące w przyszłości.

„Z całym szacunkiem wzywam Kongres do podjęcia natychmiastowych działań w celu ochrony pełnej wiary i dobrej woli Stanów Zjednoczonych” – napisała Yellen w czwartkowym liście do przywódców Kongresu.

Ale nic nie wskazuje na to, by Republikanie lub Demokraci Bidena byli gotowi do ustąpienia.

Republikanie próbują wykorzystać swoją niewielką większość w Izbie Reprezentantów i pułap zadłużenia, aby wymusić cięcia w programach rządowych. Pomysł był badany na poprzednich etapach, ale eksperci finansowi kwestionowali jego wykonalność.

Biały Dom od razu odrzuca ten pomysł.

„Nie będzie żadnych negocjacji w sprawie pułapu zadłużenia” – powtórzyła zastępca sekretarza prasowego Białego Domu Olivia Dalton w Air Force One w czwartek. „Kongres powinien rozwiązać to bezwarunkowo, tak jak to zrobił trzy razy za (byłego republikańskiego prezydenta) Donalda Trumpa.

’za każdym razem’

Perspektywa gry na przewagi wzbudziła w Waszyngtonie i na Wall Street obawy przed zaciekłą walką o pułap zadłużenia w tym roku, która może stać się równie destrukcyjna jak przedłużająca się wojna z 2011 roku. Cięcia wydatków krajowych i wojskowych.

READ  Europejski Bank Centralny potwierdza plany podwyżek stóp w lipcu, podnosi prognozy inflacji

Moody’s Investors Service powiedział w czwartek, że ma nadzieję, że uda się osiągnąć porozumienie, aby uniknąć bankructwa Kongresu, ale negocjacje mogą zakończyć się niepowodzeniem, przyczyniając się do niestabilności rynku.

„Nie zamierzamy spłacać długu. Mamy możliwość zarządzania usługami i spłacania odsetek. Ale nie powinniśmy ślepo zwiększać pułapu zadłużenia” – powiedział agencji Reuters przedstawiciel Chip Roy, czołowy konserwatysta.

Roy odrzucił obawy dotyczące niestabilnych rynków i ryzyka recesji.

„Tak mówią za każdym razem. To jak dzwonek” – powiedział Roy w wywiadzie. „Już zmierzamy ku recesji. Pytanie brzmi, jak ona będzie wyglądać – dopóki połączenie polityki monetarnej i fiskalnej nie uchroni nas przed szaleństwem, w wyniku którego wydano tak dużo pieniędzy”.

Ale liderzy korporacji wyrazili zaniepokojenie tym stanowiskiem.

„Jestem zaniepokojony i zamierzam skorzystać z każdej możliwej okazji, aby komunikować się z ludźmi w Waszyngtonie i spróbować upewnić się, że rozumieją, że my, jako firma, nie uważamy, że jest to coś, z czym można się bawić „Goldman Sachs Group Inc. (GSN) — powiedział dyrektor naczelny David Solomon w czwartkowym wywiadzie.

Republikański przywódca Senatu Mitch McConnell przewidział, że pułap zadłużenia zostanie zniesiony w pierwszej połowie 2023 r. na warunkach wynegocjowanych przez Kongres i Biały Dom.

„To zawsze kontrowersyjna inicjatywa” – powiedział McConnell dziennikarzom z University of Louisville.

„Ważną rzeczą do zapamiętania jest to, że Stany Zjednoczone nigdy nie powinny spłacać swoich długów. Nigdy tak nie było i nigdy nie będzie”, powiedział McConnell, dodając, że „podstawowa sprawa finansowania rządu stała się bardzo kontrowersyjna w mojej partii”.

W 1939 r. Kongres przyjął całkowity pułap zadłużenia jako ustawową maksymalną kwotę długu, jaką rząd może wyemitować w celu kontrolowania jego wzrostu. W praktyce środek ten nie miał takiego skutku, ponieważ Kongres wykorzystał roczny proces budżetowy – niezależny od pułapu zadłużenia – w celu ustalenia, ile pieniędzy wydać – w istocie, aby zrekompensować wcześniej zatwierdzone wydatki.

READ  Rowe V. Biden wzywa Kongres do złagodzenia senackich zasad dotyczących polowania na kodowanie

Plan republikański równoważy budżet federalny przez 10 lat, ograniczając wydatki uznaniowe na poziomie z 2022 roku.

Tymczasem Republikanie w Izbie Reprezentantów obiecują odrzucić rządowe rachunki finansowe lidera większości w Senacie, Chucka Schumera, takie jak dwupartyjny pakiet zbiorczy o wartości 1,66 biliona dolarów, przyjęty przez Kongres pod koniec zeszłego roku.

Schumer, najwyższy demokrata w Senacie, powiedział w oświadczeniu: „Kryzys polityczny związany z pułapem zadłużenia będzie miał druzgocący wpływ na lokalne gospodarki, amerykańskie rodziny i będzie niczym innym jak kryzysem gospodarczym w rękach Republikanów”.

„Mamy nadzieję, że Demokraci zasiądą do stołu i będą negocjować w dobrej wierze”, powiedział republikański przedstawiciel Ben Kline, który przewodzi konserwatywnej grupie zadaniowej ds. budżetu i wydatków. „Jest dużo miejsca na negocjacje, jeśli chodzi o kroki, które można podjąć, aby rozwiązać kryzys finansowy, który obserwujemy”.

Raporty Davida Morgana i Davida Laudera, z dodatkowymi raportami Lannah Nguyen, Jeffa Masona i Doiny Chiaku; Montaż autorstwa Scotta Malone’a, Bradleya Perretta i Chisu Nomiyamy

Nasze standardy: Zasady zaufania Thomson Reuters.